čtvrtek 4. října 2012

Jablkový crumble


Já jsem vyloženě „těstový typ“, vyjídám patičky u štrůdlu, ujíždím na croissantech u a miluju skořicové šneky, které vlastně nejsou nic jiného než těsto, máslo a skořice. To je asi právě ten důvod, proč jsem se do jablečného crumblu pustila až letos. Crumble – ovoce navrchu zasypané drobenkou a celé zapečené - prakticky nemá těstový základ. Moje sestra je naopak blázen do rebarborové verze, a tak mě vlastně trochu přesvědčila… Musím se ale přiznat, že nakonec je jablečný crumble spolu s dýňovou polévkou jeden z mých nejoblíbenějších receptů tohoto podzimu – tolik mě nadchnul, že jsem nejdřív udělala jeden, za den druhý a tohle je můj třetí v tomto týdnu!


Co budete potřebovat:

Středně velká zapékací mísa

450 g jablek
2 balení vanilkového cukru
mletá skořice

Na drobenku:
250 g mouky – já míchám 150 g špaldové a 100 g hladké
150 g cukru krupice nebo třtinového
170 g másla

Postup je opravdu jednoduchý. Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a dejte na dno zapékací mísy, posypejte mletou skořicí a 2 vanilkovými cukry. Vedle do mísy si dejte na kostky nakrájené máslo, mouku a cukr a vypracujte drobenku. To znamená, že prsty směs tak dlouho zpracovávejte, až se začne hezky „žmolkovat“. Dokud je drobenka ještě trochu sypká, asi 1/3 nasypejte na jablka, zbytek drobenky ještě  zpracovávejte, než ještě trochu povolí máslo a udělají se vám krásné hrudky. Zasypejte jablka zbytkem drobenky a dejte péct do vyhřáté trouby. Já mám vyzkoušeno 30 – 40 minut při 180°C. Dávejte ale pozor, protože ke konci pečení crumble hrozně lehce zčerná. 

Tip: Crumble jezte, ještě než úplně vychladne, protože tak chutná nejlíp!

12 komentářů:

  1. Hned, jak jsem si recept tady přečetla, tak jsem ho šla zkusit. Sice jsem neměla vanilkový cukr, ale i tak - výborné! Padl během 15 minut. Naprosto chápu, že jste si udělala tři za jeden týden. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Crumble je prostě pecka! :)Jsem ráda, že se povedl...

    OdpovědětVymazat
  3. Chystám se vyzkoušet, chci se jen zeptat,opravdu netřeba ničím vymazávat, používat pečící papír a podobně?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, dělala jsem ho 3x, nikdy jsem nevymazávala a bylo to úplně v pořádku. Ta jablka se tam prostě nepřipečou, jestli máte strach. Nicméně, pokud máte velký strach, asi nic nezkazíte, když vymažete kouskem másla, ale za mě to není potřeba :) papír bych nedávala, špatně by se to potom jedlo.

      Vymazat
  4. Tak to taky zkusím rovnou, jdu se na to vrhnout! Díky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za jednoduchý a chutný recept :-) Jedli jsme ho studený a taky byl dobrý ;-)

    http://mamou-stylove.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Jablečný Crumble jsem si zamilovala při pobytu v Anglii a nedám na něj dopustit. Také verze s lesním ovocem tam byla velmi oblíbená a chutná.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za recept. Mimochodem, máš perfektní blog. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tohle jsem neměla objevit! Rychlý recept a naprosto dokonalý. :)
    Ještě zkusím tu rebarborovou verzi, ta zní taky dost lákavě.. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jelikož jsem zarytý odpůrce štrúdlů, hledala jsem recept jak využít jablka a tenhle koláč je naprosto dokonalý! Je to rychlý, jednoduchý a prudce jedlý! Jablíčka jsem ještě vytunila mletými lískovými oříšky a javorovým sirupem, nemělo to chybu. Děkuju za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Dnes jsem vyzkoušela do maličkých mističek a místo skořice jsem přidala nasekané buráky :-) luxus

    OdpovědětVymazat