středa 24. října 2012

Koláč s hruškami a čokoládou

Máme doma na zahradě hrušeň, tudíž již několik týdnů jezdím do Prahy vybavená hruškama. V různých ročních obdobích vozím vlakem vždy něco jiného - švestky, mrkve, cukety, rajčata, houby, papriky, nicméně teď na podzim jsou hrušky ještě spolu s dýní na pořadu dne. Osobně mám několik způsobů “hruškového využití“, jako příznivec sladkoslaných chutí mám nejradši kombinaci pečená hruška + modrý sýr. V současné době vede zřejmě salát s modrým sýrem, ořechy, pečenou hruškou a vinaigrette zálivkou, ale teď mě z podobného soudku napadá ještě můj zapomenutý slaný listový koláč s červenou cibulí, pečenou hruškou a modrým sýrem, to byl jeden rok skutečně trhák. :) O slaném využití hrušek bude ale řeč jindy, dneska hrušky na sladko… Listovala jsem časopisy, prošla internet, ale nikde jsem nenašla recept na hruškový koláč s čokoládou tak, jak bych si ho představovala. Nechala jsem se u každého receptu trochu inspirovat a udělala si vlastní. Tady je…



Na těsto:

150 g hladké mouky
100 g másla
50 g cukru moučka
Půl sáčku vanilkového cukru
1 žloutek
Trochu citronové kůry a šťávy

Na náplň:

4 hrušky
1 lžíce cukru
Voda
12 piškotů
90 g cukru moučka
2 lžíce holanského kakaa
Tabulka hořké čokolády
2 vejce
1 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce mouky



Máslo, mouku, cukr, žloutek a kůru dobře propracujeme na vále. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do lednice cca. na půl hodiny.

Mezitím si hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a necháme 8 minut vařit v cukerném roztoku – 1 lžíce cukru a vody tak akorát, aby v ní byly hrušky potopené. Potom hrušky scedíme a necháme dobře okapat.

Těsto si rozválíme na pomoučněném vále na velikost dortové formy, neděste se, pokud by se s těstem hůř pracovalo, stačí ho prsty hezky natlačit do formy tak, aby okraje měly cca. 1,5 cm, žádné velké válení. Na dno dáme 12 rozdrcených piškotů, na ně navrstvíme hrušky.

Ve vodní lázni (kastrůlek s vodou a na něm miska) si necháme rozpustit tabulku čokolády. Vedle v misce si smícháme 2 vejce, ty trochu prošleháme, přidáme cukr, kakao, máslo, mouku a čokoládu. Čokoládové těsto navrstvíme na hrušky, všechno dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C cca. 30 – 35 minut. Na talíři koláč hezky ladí s lžící sladké zakysané smetany.



24 komentářů:

  1. Your photographs are very good. So good, I would love to make your chocolate pear pie

    OdpovědětVymazat
  2. Tak koláč byl skvělý, už je skoro snědený :)) Nevím jestli to tak má být, ale nebyl ani moc sladký (ale nemám váhu, takže veškeré ingredience byly tak "od oka" :) Už mám rozmyslenou vlastní verzi s třešněmi. Myslím,že si od Vás budu půjčovat recepty častěji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zítra se na něj chystám :) budeme mít grilovací párty, takže koláč bude jako sladká tečka na závěr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se podaří a chutná! :)

      Vymazat
    2. Určitě nebude vadit, když použiji špaldovou hladkou mouku, že ne?

      Vymazat
    3. Pozdě ale přece :) určitě nebude...

      Vymazat
  4. Koláč byl výborný :) Dělala jsem ho pro přítele a moc ho chválil :)) Čokoládová náplň připomínala brownies.

    OdpovědětVymazat
  5. Koláč byl výborný :) Pekla jsem ho pro přítele a moc ho chválil :)) Čokoládová náplň trochu připomíná brownies.

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasnost! Skvělá kombinace chutí a přesně jak píše Silly - není vůbec přeslazený, což je skvělé. Napadlo mě, že bych příště třeba mohla zkusit celozrnnou mouku, co myslíte? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkuste, část nahraďte celozrnnou a větší část dejte špaldovou, mělo by to fungovat :)

      Vymazat
  7. Úžasnost! Prostě perfektní kombinace chutí a navíc - přesně jak píše Silly - vůbec není přeslazený, což oceňuju.. Napadlo mě, že ho příště zkusím z celozrnné mouky, třeba to půjde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minimálně špaldovou můžete bez obav použít, a když ji ještě trochu nakombinujete s celozrnnou, neměl by být problém :)

      Vymazat
  8. Do třetice všeho dobrého, teda ve vašem případě spíš nejlepšího. :)
    Mňamka!

    OdpovědětVymazat
  9. Nevadí, když dám ten koláč na noc chladit do ledničky? Bude pořád stejně dobrý? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíte koláč nebo jen těsto?

      Vymazat
    2. Myslím celý hotový koláč.

      Vymazat
    3. Myslím, že když ho vyndáte dostatečně dopředu před servírováním, aby stihl dojít pokojové teploty, mělo by být vše v pořádku :)

      Vymazat
  10. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jakou velikost formy jste použila a jestli by se dal koláč péct eventuálně také v remosce? Vypadá opravdu nádherně :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
  11. Výborný, dělala jsem ho dceři k narozeninám. Krásné fotky! A ty tofu placičky taky skvělé! Těším se na další nápady. P.

    OdpovědětVymazat
  12. Výborný, dělala jsem ho už několikrát a vždycky měl úspěch!

    OdpovědětVymazat
  13. Dneska jsem tento koláč dělala,protože jsem měla hroznou chuť na čokoládu a máme letos bohatou úrodu hrušek.Musím říct,že je naprosto úžasný,chutě jsou vyvážené.Jen jsem dělala z dvojité dávky pro formu cca 24 cm.Děkuji za tento recept!

    OdpovědětVymazat