neděle 14. října 2012

Plněné portobello

Portobello je podle mě král mezi žampiony! Je šťavnaté, krémovité a chuťově výrazné. Prý je skvělé si  hlavičku jen tak ugrilovat se solí a olivovým olejem a udělat si z ní veganský burger. Jenže já už okamžikem, kdy beru portobello do ruky a platím za něj, tak moje původní myšlenky na veganský burger jdou stranou a já si představuju, jak ho jako vždycky pěkně nacpu náplní a zapeču. Výborné je plnit ho špenátem a fetou nebo špenátem a parmazánem. A vůbec, tady asi chybu neuděláte, dovedu si představit i další kombinace - třeba kozí sýr a sušená rajčata.






Můj recept:

Na 6 menších hlaviček:


200 g cheddaru, ale mám ráda i goudu
1 vejce
Čerstvá petrželka
Čerstvý pepř, sůl
¼ čerstvě nastrouhané tvrdé housky

Žampionům nožíkem ukrájejte nožičky a nakrájejte je na drobné kostičky. Sýr nastrouhejte, s rozumem osolte a opepřete, smíchejte s kostičkami hub, vejcem, petrželkou a čerstvou domácí strouhankou. Vše dobře smíchejte. Hlavičky pokapejte olivovým olejem, osolte a naplňte připravenou nádivkou. Nebojte se, pokud máte náplň sušší, portobello pustí šťávu a vše se krásně spojí. Žampiony dejte péct do vyhřáté trouby na cca. 15 - 20 minut při 200°C. Na talíři ještě pokapejte olivovým olejem a zasypte petrželkou. Podávejte s čerstvou bagetkou.

Příště nejspíš ještě zkusím přidat na kousky nasekané oloupané rajče, mám nějaké tušení, že by k tomu mohlo ladit...

7 komentářů:

  1. Loupe se portobello před úpravou? Nebo se nechá klobouček ve slupce? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neloupe, nechte ho ve slupce.

      Vymazat
    2. A jak se to pak jí? Já ho zatím vždy loupala...

      Vymazat
    3. Jí se úplně běžně, vidličkou a nožem, jako přílohu mám ráda opečenou bagetku a zeleninový salát.

      Vymazat
  2. Myslíte, že bych mohla nahradit goudu nebo čedar parmezánem? jiný sýr zrovna doma nemám :( Děkuji za odpověď. Jana

    OdpovědětVymazat