neděle 2. prosince 2012

Medovník

Asi tak před 6 lety jsem měla medovníkové období (těsně vystřídalo mé sachrové období) a spočívalo v tom, že jsem si v každé cukrárně a kavárně dávala medovník. Měla jsem ho tak ráda, že jsem se rozhodla udělat si doma svůj vlastní. Ani nevím, odkud přišel recept, co si ale pamatuju přesně je ten pot, dřina a počet ušpiněných plechů při mém prvním pokusu o můj medovník. Většinou nic, co mi chutná venku a snažím se to napodobit doma, není tak dobré jako to koupené, medovník byl ale výjimka. Tenhle medovník se stal trhákem a hlavně naším rodinným dortem. Spíš se tedy stal naším narozeninovým dortem, protože více jak 4x ročně odmítám strávit odpoledne válením medových plátů. Odměna za tu námahu je ale opravdu... (doplňte váš výraz, já bych řekla „božská“)


Ingredience:

Na medové pláty (7 – 8 ks):

100 g másla
4 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
150 g cukru krupice
2 lžíce mléka
1 vejce
450 g hladké mouky
Mouka na vyválení

Na krém:

200 ml mléka
3 lžíce hladké mouky
200 g másla
150 g moučkového cukru
1 žloutek

Postup:

Medové pláty:

Máslo, cukr, med, sodu, vejce a mléko dáme do mísy. Mísu posadíme na kastrůlek s vodou, vodu necháme vařit tak, abychom vše mohli šlehat metličkou v páře. Směs musí být hladká, středně řídká a lesklá. Mísu sejmeme z kastrůlku a vsypeme mouku, vypracujeme těsto. V případě, že by bylo těsto příliš řídké, přisypte ještě 2 lžíce hladké mouky, to dělám skoro pokaždé. Těsto se vám bude zdát lepivé, nenechte se zmást, ztuhne chlazením v lednici. Těsto si rozdělte na 7 nebo 8 souměrných dílků, zabalte do potravinové fólie a dejte na 10 minut do ledničky.
Dva plechy si vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 170°. A teď teprve začíná ten kolotoč… První kousek těsta si vyválíme na pomoučněném vále úplně do tenoučka a vykrojíme z něj pokličkou (max. 20 cm) kruh. Každý kousek si berte z fólie zvlášť, aby vám těsto neoschlo. Tady upozorňuji, neděste se, jde to špatně, těsto musí být opravdu slaboučké, občas se trhá, trochu přilepuje k válu, ale vyválet na velikost pokličky to opravdu jde. Kruh přeneste pomocí válečku na plech. A znovu neděste se, korpus se vám trochu pochroumá, nebude to perfektní kruh, možná budete mít sem tam nějakou dírku a nerovnost, ale to nevadí, ve finále se vše zakryje. Okrajky dejte také na plech a upečte s plátem, tyhle okrajky upečte vždy spolu s každým plátem, použijete je na konečné zdobení. Plát pečte v předehřáté troubě cca. 3 minuty, než zhnědne. Vyndejte plech z trouby, dejte stranou trochu zchladnout, aby se vám plát dobře přenášel a do trouby dejte péct plech s druhým plátem a tak pořád dokola. Vychází to přesně, že než se upeče jeden korpus, máte vyválený další, tedy až když získáte ten správný grif, tak to takhle vychází.  A teď poslední „neděste se“, po zchladnutí pláty úplně ztvrdnou, to je správně, vše změkne spojením s krémem.

Krém:

V kastrůlku prošlehejte 200 ml mléka a 3 lžíce mouky, postavte na plotýnku a směs zahříváme. Směs začne houstnut, vše takzvaně odpalujeme, než nemáme středně hustou kaši. Kaši necháme za občasného promíchnutí zchladnout. Do kaše přidáme cukr, změklé máslo a žloutek, vše utřeme, je možné, že bude krém trochu hrudkovatý, ani tohle nevadí. Pláty slepujeme tenkou vrstvou krému. Okraje dortu je možné seříznout do rovna, když nemáte jednotlivé pláty souměrné a přečnívají vám. V robotu si rozsekáme zbylé okrajky. Nakonec dort pomažeme i z boků a z vrchu, vršek zasypeme sypkou směsí, kterou obtiskáváme i na boky.
Hotový dort nechte na chladném místě proležet alespoň jeden den, vrstvy se musí spojit s krémem.

1. Počítejte s tím, že příprava dortu Vám zabere cca. 3 hodiny času
2. Dort chutná nejlépe, když se nechá alespoň jeden den proležet
3. Válení těsta je fuška, musí být opravdu slabé, stane se vám, že kruhy nebudou souměrné a každý bude trochu jiný, nevadí, vše se nakonec zakryje
4. Při pečení na plátech možná naskáčou drobné puchýřky, ani tohle nevadí
5. Do okrajků, které používáme na zdobení boků a vršku můžeme přimíchat i sekané ořechy



23 komentářů:

  1. A chutna jako ten kupovany? Ja kdysi zkusela medovnik delat, ale chutnal uplne jinak, tak jsem to uz nikdy neopakovala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Goldie, chutná jako kupovaný, resp. mi přijde, že lépe než ten kupovaný, není tolik sladký.

      Vymazat
    2. taky jsem kdysi nějaký dělala a nechutnal mi...zkusím tento :)

      Vymazat
  2. tak medovník už je uložen v lednici, hrozně se těším, až ho ochutnáme :) moc moc děkuju za recept!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak potom napište, jak vám chutnal :)

      Vymazat
    2. Tak už je asi úplně snědený, malý zbytek dostal přítel jako výslužku domů (původně měl být celý pro něho:D) a všem prý chutnalo moc. Takže recept se osvědčil a najdu mu čestné místo mezi ostatními, ještě jednou moc děkuju!!! Jen tedy už chápu, proč ho nechcete dělat častěji než párkrát ročně, to válení je fuška a já abych si to ještě zpříjemnila, místo válečku jsem k dispozici měla jen flašku od rumu (bohužel už prázdnou). Ale vše se zdařilo, ať žije medovník!:D

      Vymazat
  3. Medovníček jsem vyzkoušela, je naprosto výborný, takže určitě palec nahoru tomuto receptu :) Není tak sladký, jako klasický kupovaný medovník, což je rozhodně plus

    OdpovědětVymazat
  4. Jiný postup: těsto vyvaluji ještě teplé, dávám ho na velký plech a po upečení hned rozkrojím na polovinu. Upeču dva plechy, tj. mám 4 pláty. Každý plát pokapu uvařenou černou kávou nebo čajem. Krém mám připravený předem, proto pokapaný plát natřu krémem, na to položím druhý a potřu krémem, pak třetí a čtvrtý, opět potřený krémem. Navrchu i po stranách posypu nastr. zbytky pečeného těsta. Do těsta přidávám ořechy, nebo jen do posypky. Nechávám rozležet i více dní, nejlepší je prý pátý den.

    OdpovědětVymazat
  5. Jiný postup: těsto vyvaluji ještě teplé, dávám ho na velký plech a po upečení hned rozkrojím na polovinu. Upeču dva plechy, tj. mám 4 pláty. Každý plát pokapu uvařenou černou kávou nebo čajem. Krém mám připravený předem, proto pokapaný plát natřu krémem, na to položím druhý a potřu krémem, pak třetí a čtvrtý, opět potřený krémem. Navrchu i po stranách posypu nastr. zbytky pečeného těsta. Do těsta přidávám ořechy, nebo jen do posypky. Nechávám rozležet i více dní, nejlepší je prý pátý den.

    OdpovědětVymazat
  6. Jaktože tam nejsou vůbec vlašské ořechy? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píšu o nich v článku, můžete je přidat do posypky :)

      Vymazat
  7. Dělala jsem medovník s krémem ze zkaramelizovaného salka (dělá se tak, že plechovka salka se vaří v hrnci 2 hodiny) a taky neměl chybu. Těším se, až si ho zase upeču.

    OdpovědětVymazat
  8. Tedy Terezo dík moc!
    Je to parádní recept. Díky všem těm "neděste se" to nakonec bylo asi 5x jednodušší než jsem očekával. Těsto se mi vůbec netrhalo, na vykrajování jsem použil dortovou formu a taky OK.

    Pár poznatků pro ty co se teprve chystají péct:
    - Před samotným vyvalováním těsta se vyplatí ho prohníst do větší placičky.
    - Okrajky se vyplatí péct s plátem ke kterému patří - mě se takhle "podařilo" okrojky spálit, protože měli zkrátka jinou tloušťku než samotný plát...
    - A chce aby těch okrojků bylo spíš víc... Té "strouhanky" je potřeba dostatek, aby medovník hezky vypadal.

    https://www.dropbox.com/sh/whl3fwfzq3vnbgy/Tn3L4F37Zd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se moc omlouvám, jestli jsem Vás zbytečně vyděsila :) Pravdou ale je, že moje první pečení medovníku bylo hodně vyděšené, tak jsem všechny chtěla připravit na to, že zkrátka tenhle medovník chce hodně práce. Jasně, okrojky chtějí vyndat dřív než samotný plát, o jsem zapomněla napsat...

      Tak hlavně, že se vše povedlo, z fotek vypadá moc profesionálně :)

      Vymazat
    2. Však já taky nechtěl kritizovat, "neděste se" byla na místě. Když by se nedařilo, tak bych nebyl zklamaný, a takhle jsem si připadal že jsem šikovný :-)

      Vymazat
  9. Delal jsem poprve a urcite ne naposledy :) sam jsem se az divil, jak snadno to slo, zadny zadrhel ani problem..naprosto v pohode a doufam, ze se povedl nejen vzhledove..:) vaichni cekame na zitra, jak bude chutnat...akorat priste misto 20cm budu volit mnohem vic xD mam asi kriveoko xD jsem si rikal jak to bude velke a ono prd...na prvni pokus ale dobre xD tady posilam fotku, snad teda pujde xD http://img.janforman.com/image84er.jpg

    Diky za tenhle web :) JMTresh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za fotku, velikost doladíte, hlavněže se povedl :)

      Vymazat
  10. Ahoj,
    je to naprosto uzasny recept, ze ktereho vznikne dokonaly dort:-) Docela jsem se toho bala, ale povedl se na jednicku a dokonce byl i pravidelne kulaty.:-) Sklidil takovy uspech, ze jsem ho delala behem 14 dni 2x:-D. Jedla ho cela rodina;-).
    Dekuji:-)
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, tak to je skvělá zpráva! Je to můj nejoblíbenější dort :) Jsem ráda, že se to povedlo.

      Vymazat
  11. Ahoj,
    je to naprosto uzasny recept, ze ktereho vznikne dokonaly dort:-) Docela jsem se toho bala, ale povedl se na jednicku a dokonce byl i pravidelne kulaty.:-) Sklidil takovy uspech, ze jsem ho delala behem 14 dni 2x:-D. Jedla ho cela rodina;-).
    Dekuji:-)
    Terka

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuju za super recept, po přečtení komentářů jsem se rozhodla zariskovat a vyrobit ho a místo v restauraci jsme si kávu po promočním obědě dali u mě doma společně s medovníkem. Výroba mi zabrala asi 2,5 hodiny a odolala jsem a nakrojoval se 3 dny uleželý, ale přítel tvrdil když ho o 2 dny déle dojídal, že je ještě lepší. Sklidila jsme ohromný úspěch. Teď mě čeká repete, udělám menší kola, počítám tak 10cm v průměru a budu je rozdávat společně s promočními fotkami jako poděkování za krásné dárky co jsme dostala.

    OdpovědětVymazat
  13. Také jsem neodolala a dnešní dopoledne věnovala medovníku. Výroba opravdu tak složitá není, byla jsem překvapená. Zakrojíme určitě už zítra, tak se už moc těším. Díky moc za recept! :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Já se vyhýbám trablům s "okrojky" tak, že placku peču neokrojenou a okrajuju podle talíře až po vyndání z trouby, to je placka ještě měkká a jde to krásně. Samozřejmě je potřeba zkontolovat, že máte placku vyválenou na dostatečnou velikost, ještě než ji upečete :-)

    OdpovědětVymazat