úterý 5. března 2013

Americký jablečný pie

Ještě to není ani týden, co jsme se vrátili z New Yorku, a já jsem tedy ještě pořád plná dojmů, zážitků a mám chuť doma reprodukovat všechno, co jsem v Americe ochutnala. Hned po svém návratu jsem doma uspořádala jakýsi "americký víkend" a v jeho rámci jsem upekla právě i tuhle klasiku. Další recepty americké kuchyně očekávejte brzy! Fotky jsem dělala poprvé tenhle rok venku, i následná konzumace probíhala na prvním sluníčku na zahradě, prostě a zkráceně - byl to moc hezký víkend!

Ingredience:


200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
40 g cukru krupice
190 g studeného másla
cca. 80 ml studené vody

600 g oloupaných a nakrájených jablek
50 ml vody
skořice
lžíce citronové šťávy
cukr krupice podle chuti - plus mínus 40 g



Oba druhy mouky smícháme na válu, přidáme cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Začneme vše rukama zpracovávat a po částech přiléváme studenou vodu. Těsto vypracujeme velmi rychle, než máslo úplně povolí a těsto se začne lepit na ruce. Bochánek těsta zabalíme do potravinové folie a dáme odležet do lednice cca. na hodinu.

Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme jablka. Jablka nasypeme do nepřilnavé pánve, přilijeme 50 ml vody, přidáme skořici, citronovou šťávu a cukr. Vše zahřejeme a dusíme spolu cca. 10 minut, než jablka trochu nezměknou. Jablka odstavíme a necháme vychladnout.

Z těsta odkrojíme asi 2/3 a na pomoučněném vále rozválíme tak, abychom dostali kolo větší, než je koláčová forma. Těstem vyložíme formu a nožem odkrojíme těsto, které z formy přečnívá. Na těsto navrstvíme jablečnou směs, vyválíme zbylou 1/3 těsta, zakryjeme jablečnou směs a opět odkrojíme přebytky. Ze zbytků těsta uhněteme kuličku, kterou pomoučníme, vyválíme na tenký plát a můžeme z ní vykrajovátky vyrobit ozdoby, kterými poklademe vršek koláče.

Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 220 C asi 30 minut, potom koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě asi 20 minut. Každá touba je jiná, proto případně přizpůsobte čas pečení.

28 komentářů:

  1. Mňam, mňam .. to by se mi tak líbilo mít to tady teď před sebou. :D

    OdpovědětVymazat
  2. wau mnam vypadá velice dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem podle tebe pekla dva koláče a byly super!:)

    OdpovědětVymazat
  4. Výborný koláč!! Pekla jsem ho po shlédnutí jedné epizody Masterchefa jako narozeninový koláč a měl neuvěřitelný úspěch! Díky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Terezko, dneska tento koláč upeču pro svého přítele tak doufám že se mi povede :) ... je to jednoduchý recept a jablek máme až nad hlavu :) ..pak dám vědět ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za super recept, jeden jsem pekla v pátek, druhý jsem dopekla před chvílí (musím počkat až schladne), jdu si ho opsat do sešítku :), rozhodně jsme ho nepekla naposledy....

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za super recept, jeden jsem pekla v pátek, druhý jsem dopekla před chvílí(čekám než vychladne), jdu si ho opsat do sešítku, protože ho rozhodně nepeču naposledy....
    Jen ho peču o dost kratší dobu než je v receptu, hold co trouba to originál...i když ten předešlý jsem nepekla doma a taky jsem 30 minut nevydržela nezakrytý...

    OdpovědětVymazat
  8. upečen, výborný a jen se po něj zaprášilo! Moc díky Jana

    OdpovědětVymazat
  9. Dneska jsem konecne mela chvilku, abych upekla tenhle kolac a je uzasny :-) Zatim nejlepsi, ktery jsem upekla :-) Jdu procitat dalsi vase recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Pekla jsem už 4x za posledních 14 dní a vždycky se povedl a moc chutnal - jak nám, tak návštěvám :-) Děkuji za super recept, už ho mám v oblíbených ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Pecu podle Vaseho receptu uz po nekolikate a vzdy je to famozni!!!! Dekuji za skvele recepty s napadem a duvtipem :)
    Marketa

    OdpovědětVymazat
  13. The best food blog ever!!! Jsem nadšena :) Díky za všechny recepty, dneska toho v práci moc neudělám... ;)

    OdpovědětVymazat
  14. už je v troubě :-) díky za skvělé recepty, podle nich to zvládám i já a dopadne to vždy na jedničku, super blog!!!!

    OdpovědětVymazat
  15. Nejlepší apple pie! Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  16. ďakujem veľmi pekne za recept. skvelý koláč :) robila som už z tohtoročných jabĺk :)

    OdpovědětVymazat
  17. Koláč je úplně luxusní.

    OdpovědětVymazat
  18. Terko, šel by koláč upéct v dortové rozdělávací formě? Tuhle koláčovou nemám :-(. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, určitě šel, bude se Vám lépe vyndavat :) Tereza

      Vymazat
  19. a ještě mě napadá, jak se takovýto koláč vlastně vyndává z formy :-). děkuji. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď ho už ve formě rozkrájíte na kousky, anebo ho opatrně podeberete a vyndáte celý, oboje funguje :) Tereza

      Vymazat
  20. Uplne najlepší jablcnik! Dnes sme dojedli A už robím ďalší! :-)

    OdpovědětVymazat