úterý 23. dubna 2013

Kulajda

Kulajda obvykle budí u lidí dva druhy emocí - jedni ji nesnášejí, druzí ji milují. Já osobně patřím k druhé skupině a musím říct, že kulajda je zřejmě jedno z mých opravdu nejoblíbenějších jídel. Zvláštností je, že univerzální recept prostě neexistuje a každá rodina má svou vlastní verzi. Moje máma například připravuje kulajdu úplně jinak než já, nepřidává bobkový list ani nové koření, místo vývaru používá jen vodu, polévku zahušťuje až nakonec a vejce vaří přímo v polévce. Já jsem to dělala taky tak, než jsem jednou ochutnala hodně výraznou a hustou kulajdu v Cafe Imperial a začala tuhle verzi tak trochu kopírovat.


Jak dělám kulajdu já:


2 - 3 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru (nejlépe kuřecího nebo jiného masového) nebo vody
velká lžíce másla, asi 2 lžíce oleje
5 středních brambor
větší hrst čerstvých hub (nebo menší hrst sušených a ve vodě namočených)
kelímek smetany ke šlehání (31 %)
2 - 3 lžíce octa
cukr
čerstvý, případně naložený nebo mražený kopr
bobkový list, nové koření, kmín
sůl a pepř

4 vejce


1. V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme ještě trochu oleje - abychom měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprášíme 2 - 3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou, mouku opékáme, než začne vonět a směs lehce! zhnědne. Moje práce s jíškou není úplně obvyklá, jíška se má prý zalévat studeným vývarem, mně se tam ale vždycky udělaly hrudky, za to horká jíška a vařící vývar mi funguje vždycky, jen musíte dát pozor, abyste si párou neopařili ruce. Do rozpálené jíšky tedy přilijeme vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšleháme. 

2. Do směsi přidáme brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby můžete předem v rozpálené pánvi orestovat a až potom přidat do polévky, není to ale podmínkou. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10 - 15 minut. 

3. Vyndáme bobkový list a nové koření. Do polévky přilijeme opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na Vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.

Vejce:


Obvykle vejce uvařím ve skořápce zvlášť, typicky se ale má kulajda podávat se zastřenými vejci. Zastřená vejce připravíte tak, že do kastrůlku nalijete asi tři čtvrtě litru vody, osolíte a přidáte asi lžíci octa, vodu přivedete k varu a snížíte příkon tepla. Vejce rozklepnete do naběračky, vodu v kastrůlku zamícháte tak, aby se vytvořil jemný vír (ne moc rychlý, bílek by se rozcupoval na kousky a vejce vlijete doprostřed víru. Vejce můžete lehce nadnášet v naběračce, aby mělo hezký tvar. Vaříte jen pár minutek. Vejce vyndáte pomocí naběračky. 

4 komentáře:

  1. Děkuji mockrát za skvělý recept. Kulajdu jsem jedla výbornou před měsícem, to byla má první opravdu dobrá a od té doby na ni myslím! :)

    PS: Krásné fotky! :)

    OdpovědětVymazat
  2. parádní fotky :-) recept také zkusím. Bára

    OdpovědětVymazat
  3. no to né dostala jsem hlad mnam miluju kulajdu !

    OdpovědětVymazat