pondělí 8. dubna 2013

Špenátový quiche

Mám moc ráda těsta napěchovaná slanou náplní. Z tohoto soudku u mě zřejmě stále vede sestry nekomplikovaný recept na anglický pie, který si přivezla domů z jejího několikaletého pobytu v Londýně, poslední dobou jsem si ale zamilovala francouzské quiche všech druhů. Quiche mají mnoho výhod - vydrží vám čerstvé několik dní a spolu s lehkým salátem vám poslouží jako skvělá lehčí večeře nebo oběd. V neposlední řadě zelený špenát vnese domů trochu jara, když i venku konečně začalo svítit trochu slunce. Těsto připravuji podle kuchařky Dity P., kterou už jsem jednou recenzovala http://www.foodlover.cz/2012/09/testuju-denik-dity-p.html.


Ingredince:


175 g hladké mouky
100 g studeného másla
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody

Náplň:


250 g čerstvých špenátových listů
100 g ementálu nebo goudy
2 až 3 prošlehaná vejce (podle toho, jak velkou máte formu)
1 kelímek smetany ke šlehání (33 %)
Sůl, pepř

Kdo by chtěl, může přidat třeba na kostičky nakrájené a orestované kuřecí maso a udělat si luxusnější variantu quiche.






Postup:


1. Těsto na quiche se dobře připravuje v robotu (jde to ale i v ruce - nejdříve si vytvoříme prsty drobenku, a potom vše rychle zpracujeme v kouli těsta). Do robotu dáme mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody a krátce promixujeme dlouhými ostrými noži. Směs pak připomíná drobenku. Nasypeme ji na lehce pomoučněný vál a ručně spojíme do těsta. Pracujeme rychle a příliš těsto nehněteme, protože by pak bylo moc tuhé.

2. Předehřejeme troubu na 200°C. těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka. Namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží. Těsto propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut chladit do lednice.

3. Na těsto položíme kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.

4. Mezitím si připravíme náplň. Špenát opereme ve studené vodě a vařící vodou spaříme, špenát nijak nepředvařujeme. Spařený špenát si jemně na prkénku posekáme, v míse osolíme opepříme, nastrouháme k němu sýr, přilijeme smetanu a lehce prošlehaná vejce.

5. Směsí přelijeme těsto ve formě. Teplotu v troubě snížíme na 190°C. Pečeme 25 minut, až náplň začne zlátnout. Než quiche vyndáme z formy, necháme ho dobře vychladnout. Je dobrý teplý i studený.





24 komentářů:

  1. Dobrá rada nad zlato :). Uberte trochu mouky a místo ní přidejte strouhaný parmigiano reggiano - cca jednu polévkovou lžíci. Těsto bude voňavější, křupavější a z mého pohledu o 100% lahodnější.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že je perfektní. A překvapilo mě i to, jak jednoduchý to bylo. Opravdu superová záležitost. Určitě to nebylo naposledy, co jsem ho pekla. Děkuju moc za inspiraci a úžasný blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není čeho se bát, je opravdu jednoduchý, máte pravdu :) Jinak díky moc za hezká slova :)

      Vymazat
  3. Bol uplne skvely. Dakujem za recept.

    OdpovědětVymazat
  4. dnes som vyskúšala- SUPER, mňamka :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Chutnal mi moc, ale já osobně mám ráda špenát v kombinaci s česnekem, takže jsem přidala ještě pár stroužků česneku. Myslím, že úplně boží by byl i s uzeným lososem :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem kuchařka začátečnice a rozhodla jsem se vyzkoušet quiche. Váš blog i recept mě oslovil natolik, že jsem se do něj beze strachu pustila a dopadl parádně. Děkuju moc. :)

    PS: Nemohla jsem se od vašeho blogu odtrhnout, prošla jsem si snad všechny recepty a ještě teď jdu jeden vyzkoušet.
    Vždycky je známka kvalitní práce, když nakonec přenáší nadšení na druhé. :) A přesně tak na mě vaše stránka působí. Jen tak dál. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Chci se zeptat musi se to testo predpekat a musi se zatezovat temi fazolemi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě předpékat, těsto by se vám pod nánosem náplně nepropeklo. A zatížit také, jinak se vám vyboulí. Místo fazolí můžete taky použít třeba kamínky nebo jinou luštěninu. T.

      Vymazat
    2. Ja ho nezatezuju, ale hodne propicham vidlickou, para muze odejit a nenafoukne se.

      Vymazat
    3. Já taky nezatěžuju, nebaví mě pak vyhazovat horké fazole a vůbec je to opruz. Ale těsto se mi nikdy nevyboulilo, taky vždycky hojně propíchám a nechám ve formě zatuhnout v lednici asi 30 minut a při pečení horkovzduch na 180 vždy ok. Vera

      Vymazat
  8. Teda, opravdu jsem překvapena výsledkem- konečně těsto na quiche,které chutná (verze s parmazánem, ruční výroba)! Předtím jsem zkusila receptů bezpočet a nakonec rezignovala a používala koupené listové těsto...a musím přiznat, že jsem měla zpočátku nedůvěru ve váš blog- recepty se mi zdály ne moc vhodné pro rodinné vaření. Za quiche díky, třeba zkusím něco dalšího.

    OdpovědětVymazat
  9. už jsem dělala několikrát, vždycky se po něm hned zapráší :-) naposledy jsem přidala ještě na kostičky slaninu a bylo taky moc dobré.....

    OdpovědětVymazat
  10. Dnes jsem ho dělala, vůbec se mi nepovedl (zapomněla jsem si předpéct těsto, takže nebyl dole dopečený, nicméně chuťově byl super, nedopečené těsto jsme vypreparovali :)) ). Dala jsem do něj ještě cibuli, rajčata a hrooomadu různýho sýru.
    Btw. děsně se mi líběj tvoje fotky, jsi šikovná! ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Hloupy dotaz, ale slehate tu slehacku? :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Môžem použiť aj celozrnnu múku spolu S parmezanom na radu pána čo to tu už komentoval?

    OdpovědětVymazat
  13. Tak už se mi taky peče, dělala jsem ho přesně podle vás, tak uvidíme :D
    jenom otázka, ty fazole pak mám vyhodit, nebo jdou ještě použít?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, fazole na vaření použít nejdou, ale shovejte je a použijte pokaždé, když znova budete potřebovat zatížit těsto. :)

      Vymazat
  14. Místo šlehačky jsem použila zakyslou smetanu, funguje to taky. :) Moc děkuji za recept, je to luxusní dlabanec!!

    OdpovědětVymazat