čtvrtek 6. června 2013

Pomazánka z pečených paprik

Pokud chystáte občerstvení na oslavu nebo prostě jen chcete připravit něco dobrého k vínu na páteční večer a dochází Vám inspirace, zkuste letní pomazánku z pečených paprik. Je svěží, neokoukaná, zdravá a moc dobrá.


Ingredience:


Na větší misku pomazánky (cca. 500 g)

3 červené papriky
100 g sýru FETA nebo jiného sýra balkánského typu
lžička olivového oleje + na potření paprik
pepř, sůl
hrst posekané hladkolisté petrželky
pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy
trocha vinného octa

Postup:


1. Papriky vypeckujeme a každý kus rozdělíme na čtyři měsíčky. Kusy papriky lehce potřeme prsty olivovým olejem, dáme do zapékací mísy (slupkou nahoru) vyložené papírem na pečení a dáme grilovat do trouby vyhřáté asi na 230°C. Grilujeme (kdo nemá funkci grilu, tak jen peče) asi 15 minut - papriky vyndáme přesně ve chvíli, kdy na povrchu se objeví černé puchýřky. Ničeho se nelekejte, základem je, aby slupka papriky trochu zčernala a začala se hezky a sama odlupovat.

2. Horké papriky přendáme do mísy a tu přetáhneme potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Necháme trochu zchladnout a ještě mírně teplé nožíkem oloupeme slupku. Občas to může jít trochu špatně zvlášť u té části, kde paprika byla spojena se stopkou, tak se obrňte trpělivostí. 

3. Oloupané papriky nasekáme na jemno, smícháme s rozdroleným sýrem feta, posekanou petrželkou. Přidáme lžičku olivového oleje, zakápneme pár kapkami citronu a nakonec ještě jemně dochutíme vinným octem. 

4. Pomazánku necháme přes noc v lednici proležet, chutná mnohem lépe druhý den, až se chutě v chladu spojí.



Můj tip:


Pomazánku můžete namazat na celozrnné jednohubky a nebo podávat jen tak k masu a opečené bagetce.

Inspirace pochází z časopisu Apetit (01/2012).

10 komentářů:

  1. Myslím, že pečené papriky (v jakékoliv podobě) jsou hned po kulajdě a olivách, nejlepší věc na světě!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak, je krásná. Já už ji mam hodně dlouho napsanou na seznamu jídel, které chci zkusit, ale měla bych ji posunout hodně dopředu, jak vidím :D
    Máš krásný blog, kreativní nápady a neuvěřitelně umělecké fotky. Mám to tu moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  3. Řekla bych, že to bude chutnat jako lečo (které miluju) kvůli těm paprikám..tak asi taky zkusím :). http://moniislifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle jsem jedla kdysi v Bulharsku, musím udělat doma.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak právě jsem jí dodělala a uvidíme, jaká zítra bude. :) Petra.

    OdpovědětVymazat