čtvrtek 22. srpna 2013

Květák pod sýrovou peřinkou

Květák dnes koupíte na každém rohu doslova za pár korun. Doma jsme ho vždycky smažili v těžké litinové pánvi obalený v těštíčku, dodnes je to moje oblíbené letní jídlo. Čas od času si ale dopřeji změnu a udělám jednoduchý květák zapečený se sýrem. Ráda porce rozděluji do malých mističek, mnohem lépe se tak propečou a navíc každý dostane svůj úhledný kousek, se kterým si může naložit, jak chce.

Ingredience:


1 menší hlavička květáku
3deci mléka nebo smetany
3 velká vejce
2 lžíce čerstvé strouhanky
100 až 150 g sýra s vyšším obsahem tuku (ementál, gruyère, gouda, chedar nebo sýr s modrou plísní)
sůl, pepř
bylinky podle libosti
kousek másla


Postup:


1. Květák rozebereme na růžičky a předvaříme v osolené vodě asi 10 až 15 minut tak, aby změkl, ale zároveň zůstal hezky pevný.

2. V míse rozšleháme mléko/smetanu s vejci, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, dobře osolíme, opepříme a přihodíme hrst nasekaných bylinek.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C, do malých mističek či do jedné větší zapékací mísy naskládáme na menší růžičky rozebraný květák, osolíme, každou porci poklademe plátkem másla a zalijeme sýrovou směsí.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě, dobu pečení přizpůsobíme velikosti misky, mně to v mističkách trvalo asi 15 minut.

Můj tip:


Pokud máte větší květák nebo si rádi pochutnáte na sýrové "kašičce", přidejte ještě jedno vejce, 50 g sýra a trochu smetany.



18 komentářů:

  1. super, mam v lednici květák a říkala sem si co udělat :-)) diky za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to samé, vždycky ho koupím, a až potom se rozmýšlím co s ním :)

      Vymazat
  2. Dobré recepty na květák se mi hodí, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Receptů na květák totiž není nikdy dost! :)

      Vymazat
  3. to je dokonalost :-)takovou večeři na terase bych si nechala líbit :-) Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, máte pravdu, ta terasa je na večeři perfektní místo :)

      Vymazat
  4. Vždycky k tomu máš fajn fotky. Lákají. .)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to krásně... na pečený květák se chystám čím díl tím víc. :)
    .
    Mimochodem, krásné mističky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mističky jsem si ten den koupila a hned je musela využít :)

      Vymazat
  6. Jéé to je krásně naservírované :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Hrozně se mi líbí, když je jídlo rozděleno do malých mističek :) a tohle jídlo vypadá báječně :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píno, mám to samé, jídlo má úplně jinou úroveň, když je rozdělené do malých mističek a není "nahňácané" v jedné zapékací míse. :)

      Vymazat
  8. Zkoušeli jsme místo květáku brokolici, a opravdu výborné! Děkuji za inspiraci ;)

    OdpovědětVymazat