neděle 5. ledna 2014

Kuřecí polévka s nádechem Thajska

Tahle varianta polévky se vzdáleně podobá tradiční thajské Tom Kha Gai, do té se ale přidává mnohem více kokosového mléka, kafírové lísty, citronová tráva, galangan a další ingredience, které neseženete zrovna v prvním supermarketu. Vařím si ji ráda hlavně v zimě, lehce pálivou, abych se u ní hezky zahřála.

Ingredience:


1 litr kuřecího vývaru
165 ml kokosového mléka
1 větší kuřecí prso
1 velká cibule
4 stroužky česneku
1 chilli paprička - orientační množství, záleží na pálivosti papričky
kousek zázvoru
hrst žampionů
volitelně - lžíce kari pasty (hezky polévku dobarví)

rybí omáčka
limetka
chilli papričky podle libosti
jarní cibulka
koriandr
rýžové nudle


Postup:


1. Začnu vždycky den předem tím, že si uvařím čerstvý kuřecí vývar. Většinou ho dělám víc, používám ho na různé účely a část zamrazím, abych měla vždycky nějaký v zásobě.

2. Cibuli si nakrájím na proužky, česnek na tenčí plátky a kuřecí prsa na malé kousky. V těžkém hrnci rozpálím pár lžic olivového oleje, osmahnu na něm cibulku, přihodím maso, na závěr i česnek a žampiony. Restuji spolu pár minut, osolím, opepřím a zaliji vývarem. Přihodím jednu chilli papričku zbavenou semínek a asi dvoucentimetrový kousek zázvoru. Nechám provařit asi 20 minut. Na závěr přiliji kokosové mléko, dochutím limetkou, rybí omáčkou a ještě chvíli provařím.

3. Ke konci vaření polévky začnu pracovat na rýžových nudlích. Nudle si namočím ve studené vodě asi na 5 minut, potom ve vroucí vodě uvařím asi 3 minuty a rychle vhodím do studené vody, aby se mi neslepily a samovolně se teplem nedovařily.

4. Polévku naliji do talíře, přidám nudle, dozdobím podle chuti. Já si posypu petrželkou (nemám ráda koriandr), přidám nakrájenou jarní cibulku, trochu chilli a zakápnu extra limetkou.

Recept jsem kdysi našla tady, v mé verzi je poupravený:

10 komentářů:

  1. mňam! zítra si hned půjdu koupit kokosáče a jdu na to, do tohodle počasí jako dělaná ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, v lednu neexistuje nic lepšího! :)

      Vymazat
  2. Wow nádherné fotky, díky nim mám na polévku obrovskou chuť , musím ji vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá skvěle, taky jí asi brzo zkusím.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypada skvele, co nejdrive vyzkousim:)

    OdpovědětVymazat
  5. Je výborná. Zbyla nám i na druhý den - a to snad byla ještě lepší. Šárka

    OdpovědětVymazat
  6. Byla fakt skvělá, děkuji moc za recept!

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Terko, moc děkuji za recept i za celý blog. Vyzkoušela jsem už několik Tvých receptů a všechny skvěle fungují, tahle polévka sklidila včera večer velký úspěch! Díky a pokračuj v tom co děláš, neb to děláš výborně ;-) Maya

    OdpovědětVymazat
  8. Terko, tohle je jeden z důvodů proč existuje zima. Polívka skvělá. Na zahřátí, na chuť, na kocovinu. To chceš.

    OdpovědětVymazat