pondělí 24. března 2014

Čokoládové sušenky

Jsou chvíle, kdy mi ani nevadí, že venku prší. Marek pro tyhle dny má výraz, že je to počasí na „kakao a bábovku“. Bez výčitek zůstáváte doma, berete do ruky knížku a vaříte čaj. K čaji samozřejmě patří sušenky, tyhle čokoládové jsou moje nejoblíbenější. S většinou sušenek jsem vždycky měla problém, že po upečení okamžitě ztvrdly skoro na kámen. Tyhle čokoládové jsou ale jiné, když je nepřepečete, na povrchu jsou křupavé, vevnitř ale zůstanou krásně měkké a vláčné. Zkuste je sami, nemusíte ani čekat, až zase zaprší. Skvělé jsou i tak.

Krásné nádobí, srdíčkový podnos a textil mi na focení zapůjčil můj oblíbený Krámeček u podloubí v Táboře. Díky za laskavost, kterou mi tam mile a s úsměvem pokaždé prokazují. 


Ingredience na 15 sušenek:


100 g hladké mouky
tabulka kvalitní hořké čokolády (100 g)
40 g másla
55 g třtinového cukru
1 lžička vanilkové esence
1 vejce
1 žloutek
půl lžičky prášku do pečiva
15 g kakaa
moučkový nebo krupicový cukr na obalení



Postup:


1. Čokoládu nalámeme na kostičky, dáme do mísy spolu s máslem a cukrem. Ve vodní lázni (mísa nad kastrůlkem s párou) vše mícháme metličkou a necháme postupně rozpustit, až bude směs hladká. Mísu sundáme a metličkou zapracujeme vejce, žloutek a lžičku vanilkové esence, necháme chvíli zchladnout.

2. Do druhé mísy prosijeme mouku, kakao, přidáme prášek do pečiva a dobře spolu promícháme. Moučnou směs po částech vařečkou zapracujeme do čokoládové, vznikne trochu lepivá a mastná hmota. Nejoptimálnější je teď těsto zabalit do potravinové folie a nechat ztuhnout v ledničce asi hodinu, pokud ale chvátáte, není to bezpodmínečně nutné. 

3. Plech vyložíme pečícím papírem. Rukou a pomocí lžičky utvoříme z těsta kuličky, které obalíme v cukru. Kuličky skládáme na plech tak, aby mezi sebou měly bohaté rozestupy.

4. Kuličky pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 10 - 13 minut. Sušenky budí dojem, že jsou nedopečené, ve skutečnosti ale stačí, aby měly trochu zpevněný střed. Chladnutím ztvrdnou na povrchu, vevnitř ale zůstanou krásně měkké a vláčné. Skladujeme v uzavřené nádobě.



16 komentářů:

  1. Přesně něco takového už chci dlouho zkusit, děkuji děkuji za recept!:)

    OdpovědětVymazat
  2. ty jsou tak roztomilé... povedly se :-)

    OdpovědětVymazat
  3. "Na kakao a bábovku" - tak to je přesné! Mám to taky tak. A tyhle sušenky vypadají božsky, zkusím, hned jak se dostanu k troubě :)

    OdpovědětVymazat
  4. To nádobí je opravdu krásný!))

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že jsem nedávno pekla naprosto tytéž, jsou výborné.

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé. Nejlepší sušenky, co jsem kdy zkusila.

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes jsem je pekla, a jsou naprosto výtečné

    OdpovědětVymazat
  8. Jsou nádherné! hned se mi sbíhají sliny :D

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsem takové už pekla, jen neobalovala v cukru, musím zkusit. Čokoláda místo kakaa v těstě je vždy lepší.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem je dnes pekla, dala jsem do nich pomerančovou hořkou čokoládu a krom cukru jsem na obalení použila pomerančové vločky a koření Všechno nejmilejší od Sonnentoru a je to opravdu lahoda! :P Děkuji za báječný recept! Anka

    OdpovědětVymazat
  11. chci je upéct v neděli a vzít na akci v úterý, vydrží tak dlouho? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě :) Stačí je dát do vzduhotěsné nádoby.

      Vymazat
  12. Potvrzuji , že jsou výborné. Jen mi přišlo, že se v čokoládě špatně (ne)rozpustil cukr. Má to tak být?

    OdpovědětVymazat
  13. Sušenky jsou skvělé, opět upraveny do bezlepkové varianty, jsou moc dobré, hodně chuťově připomínají čokoládový fondant! Díky za recept ;-) Maya

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes jsme je s moji sestiletou dcerou zkusily upect. Moc nam chutnaji.😋

    OdpovědětVymazat