pátek 25. září 2015

Kuřecí korma

Jsou jídla a kuchyně obecně, do kterých se člověk tzv. vyvine. Pro mě je to třeba koriandr a indická jídla vlastně skoro všechna. Byly doby, kdy jsem je nesnášela, jak koriandr, tak indickou. Dneska je miluju. Tu nejlepší Indii (jasně, nebyla jsem ještě v Indii, to je třeba zohlednit) mají u nás v Táboře na náměstí, vaří jí Nepálci a ještě jsem neochutnala lepší. Doma dělám pokus o butter chicken a kuřecí kormu, jasně, nejsou jako z restaurace, ale jsou fajn. 


Ingredience na 4 porce:


půl kila kuřecích prsou
kelímek bílého jogurtu
malá plechovka hustého kokosového mléka (150 ml)
50 g blanšírovaných mandlí
2 lžíce smetany
centimetr zázvoru
olivový olej
půlka cibule
2 stroužky česneku
půlka citronu
koření - celá skořice (2 ks), hřebíček (5 ks), mletá kurkuma, mletý římský kmín, mletý koriandr, černý pepř, bobkový list (2 ks), kardamon (1 ks)

na ozdobu - nepálivé papričky, mandle na plátky, koriandr




Postup:

1. Nakrájíme si kuřecí prsa na kostky, osolíme opepříme a naložíme do 3 lžic jogurtu. necháme v lednici odpočívat alespoň 30 minut. Poté si připravíme pastu - do mixéru vložíme mandle, česnek, cibuli, zázvor, smetanu a tolik vody, abychom vše rozmixovali na hrubší kaši. 

2. V těžké pánvi si na troše oleje orestujeme koření - skořici, bobkový list, hřebíček, římský kmín a kardamon. Poté přidáme připravenou pastu, kterou chvíli zarestujeme. Do pánve přidáme jogurt, kuře, kukrumu, koriandr, sůl a pepř. Zalijeme asi  deci vody, přiklopíme a necháme probublávat asi 15 minut. Čas od času můžeme směs trochu zředit vodou.

3. Na konec přilijeme kokosové mléko a necháme dost zredukovat - výsledkem má být tak akorát hustá omáčka. Na závěr okyselíme citronem.

4. Podáváme s rýží, ozdobíme koriandrem. 

19 komentářů:

  1. Kormu jsem jeste nedelala, ale vypada super! Doma delam taky rozny pokusy, treba butter chicken. Privezla jsem si ze Sri Lanky spoustu koreni, na yotube nasla recepty od Indu a musim teda rict, ze vyborny :). Indickou kuchyni miluju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autentický recept na butter chicken by se mi moc hodil, kdybyste měla, pošlete mi ho prosím :)

      Vymazat
    2. Dělala jsem podle tohoto receptu ;) https://www.youtube.com/watch?v=axjCZADvXNE

      Vymazat
  2. Návštěvu Indie rozhodně doporučuji, u nás tak dobré jídlo opravdu nikdy nedostaneš! Jsou to dva týdny, co jsem se vrátila z radžastánu a už mi jejich kuchyně začíná chybět. Butter chicken a Chicken Korma jsou takové tutovky. Osobně ale používám místo kuřecích prsou raději stehna, ale to je samozřejmě věc chuti. Také obvykle přidávám špetku garam masaly a asafoetidy. Rozhodně doporučuji využít youtube a najít si kanály indických kuchařek (např. Manjula kitchen apod.), naučila jsem se od nich mnohé :) Každopádně se ráda podívám i na další indické recepty pro inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  3. O moj boze, mnam! Ja som sa uplne zamilovala do indickej kuchyne, vlastne tiez tak postupne a neustale hladam nove jedla, ktore by som navarila. Vacsinou do vsetkeho dam kokosove mlieko a kari a tvarim sa, ze je to indicke. Toto urcite vyskusam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju, občas ještě udělám domáci naan a to je vrchol blaha!

      Vymazat
  4. A v jaké fázi se tam prosím přidává to kuře? Do té zarestované pasty? Díky, dnes zkouším a vypadá to skvěle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kuře spolu s jogurtem, už jsem to opravila. Vyzkoušejte! :) T.

      Vymazat
  5. Dobrý den, chybí mi v receptu, v které fázi se přidává maso - to se dá spolu s tím jogurtem?
    Díky Petr

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Terko,
    tak mi chutnalo, že jdu kormu dělat už podruhé během týdne. Akorát přidávám pálivé papričky. Díky za recept :).
    Gabča K.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, mohu se zeptat prodáváte stále plátěné tašky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, ano stále prodávám, objednávky na tereza@foodlover.cz, aktuální informace tady http://www.foodlover.cz/p/platene-tasky-foodlover.html.

      Vymazat
  8. Dobrý den, myslíte, že můžu nechat kuře marinovat i přes noc? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, určitě můžete, ba nakopak to bude ještě lepší! Tereza

      Vymazat
  9. Včera jsem po dlouhé době udělala kari s cizrnou a květákem a zase jsem do toho spadla, ty chutě jsou prostě božský! A chtěla jsem se zeptat, Terezko, jak děláš domácí naan? Zkusila bych ho spolu s tímto receptem někdy o víkendu ukuchtit :-) Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Terezko, domácí naan dělám kynutý z mouky, vody a sušeného droždí. peču ho nasucho na pánvičce a potírám máslem s česnekem :) Tereza

      Vymazat