neděle 29. listopadu 2015

Dýňový koláč

Jestli jste unavení ze všech jablečných štrůdlů, zkuste dýňový koláč. Dýni donesla sousedka Eva, vejce snesly strýcovy slepice, těsto jsme udělali a všechno vyfotili s mým tříletým synovcem. Víkend na jihu Čech mě vždycky dobije energií, abych zvládla všechen ten čas strávený v krásně uspěchané Praze.


Ingredience:


300 g hladké mouky
175 g másla
4 lžíce vody

500 g dýně
3 vejce
4 lžíce cukru
2 lžíce smetany
šťáva z 1 pomeranče
šťáva z 1/2 citronu
půl lžičky mleté skořice
půl lžičky mletého zázvoru
3 hřebíčky

1 žloutek


Postup:


1. Nejdříve si připravíme klasické křehlé těsto. Studené máslo si rozkrájíme na kostičky, zasypeme moukou a vodou. Zpracujeme rychle, než se máslo úplně rozpustí. Uložíme na půl hodiny do lednice.

2. V mezičase si upečeme dýni úplně doměkka, rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši a necháme zchladnout. V míse si rošleháme 3 vejce, smetanu, pomerančovou a citronovou šťávu, cukr a koření (hřebíček roztlučeme v hmoždíři).

3. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme a naplníme jím koláčovou formu, přebytečné okraje ořežeme, povrch pokryjeme pečícím papírem a zatížíme luštěninami nebo malými kamínky. Těsto z přebytečných okrajů znovu spojíme, vyválíme a vytvarujeme lístečky. Korpus pečeme 10 minut na 180°C.

4. Těsto naplníme dýňovou směsí, pečeme prvních 30 minut na 160°C. Poté pokryjeme lístečky, které potřeme žloutkem. Dopečeme dalších 20 minut na 180°C. Necháme vychladnot v troubě s pootevřenými dvířky. 


2 komentáře:

  1. Dobrý den, v surovinách jsem si všimla, že máte napsán 2x pomeranč místo citronu..jinak koláč vypadá moc dobře, vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za poznámku, upravím! Tereza

    OdpovědětVymazat