sobota 5. prosince 2015

Linecké cukroví

Tenhle recept už tady jednou na blogu najdete. Je to recept mojí babičky a vyrobíte podle něj skvělé linecké. Měkké, tradiční a především moje nejoblíbenější. Věřím, že se vám v tomhle ročním období bude hodit.


Jedna dávka těsta (doporučuji dělat minimálně ze dvou):


210 g hladké mouky
140 g másla! (ne Hery či jiných tuků na pečení)
70 g cukru moučka
2 žloutky
1 vanilkový cukr (ideálně domácí nebo vanilkový lusk)
1 lžička citronové šťávy

cukr moučka na vyvalování těsta
rybízová marmeláda na promazávání


Postup:


1. Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím si prosijeme mouku a cukr moučka pomocí jemného sítka, hrubý "písek" co nám zbude v sítku nekompromisně vyhodíme. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citron a dva žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně! hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase nám nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu odležet.

2. Vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme si ho cca.na 3 - 4 menší kusy, které vyvalujeme, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujeme byla dostatečně studená. Těsto rozválíme na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým cukrem moučka, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme dál na další kolečka, v těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. 

3. Vykrájíme libovolné tvary, pečeme na 180°C cca. 10 minut. troubu hlídáme, stává se, že každý kousek je upečený v jinou chvíli. Hotové za pár dní promazáváme rybízovou marmeládou.

Fotky vznikly pro mouku Babiččina volba

4 komentáře:

  1. Peču podle stejného receptu roky a je vážně nepřekonatelný! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to fakt výborné linecké! Letos jsem ho vyzkoušela a musím dodělat ještě ze dvou dávek :D

    OdpovědětVymazat
  3. Čtu recept a říkám si - tady něco nehraje, dyť to je můj recept! A pak jsem si vzpomněla, že jsem ho dva roky zpátky brala z tvého blogu :DDDD Jsou vážně boží, dík :) Nikola

    OdpovědětVymazat
  4. Linecké je jedno z cukroví, ke kterému jsem našla cestu až v dospělosti. Jako malé mi nechutnalo, ale dneska miluji tu kombinaci křehkého těsta s domácí marmeládou. Zrovna v pondělí mě čeká mazání, už se těším, až si budu celý pouštět pohádky, pokoj bude provoněný svíčkami a cukrovím a já k tomu budu přikusovat chleba s paštikou :D
    bára.kára blog

    OdpovědětVymazat