pátek 8. ledna 2016

Líčka na černém pivu

Líčka, jsem ráda, že máme Zdeňka Pohlreicha, který je proslavil. Nejdřív jsem měla pocit, že je to s nimi nějaká věda, není! Stačí jen pomalu a dlouho dusit, tak dlouho, až je budete moci jíst vidličkou, o nic jiného opravdu nejde. Klasická varianta na červeném víně je skvělá, pokud ale hledáte změnu, zkuste černé pivo. K tomu bramborovou kaši a nedělní oběd máte na stole.


Ingredience na 4 porce:


hovězí líčka - cca. 1 kg.
200 ml černého piva
dvě lžíce másla
olivový olej
2 cibule nakrájené na kostičky
2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
1 mrkev
1 petržel
kousek celer
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce medu
sůl, pepř
hovězí vývar nebo vodu podle potřeby
hladká mouka na obalení
větvička tymiánu
větvička rozmarýnu
bobkový list
nové koření
petrželka na ozdobu


Postup:


1. Troubu předehřejeme na 160°C. Líčka omyjeme, dobře osušíme, ze všech stran dobře osolíme a opepříme. Obalíme lehce v mouce. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. V těžkém liteném hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla s olivovým olejem, líčka krásně dozlatova ze všech stran opečeme. Vyndáme líčka z hrnce na talíř a ve výpeku orestujeme cibuli s česnekem, všechnu kořenovou zeleninu. Přidáme lžíci rajčatového protlaku a lžíci medu, chviličku vše zarestujeme, vrátíme do hrnce líčka a zalijeme pivem. Necháme chvíli provařit, dolijeme vývarem tak, aby bylo maso potopené. Přidáme koření - větvičku tymiánu, rozmarýnu, nové koření a bobkový list. Ideálně vše svážeme do balíčku, abychom potom jedno po druhém nemuseli lovit.

2. Hrnec přesuneme do trouby, kde podle velikosti líček dusíme pozvolna asi 2 - 3 hodiny. Čas je nutné vyzkoušet - dobře udělaná líčka ale musí být měkkoučká a musí se dát jíst pohodlně i vidličkou. Maso čas od času zkontrolujeme a podlijeme vývarem v případe, že by se tekutina vyvařila.

3. Pokud by se zdála omáčka na závěr omáčka příliš řídká, maso a koření z ní vyndáme a ještě chvíli ji svaříme na sporáku. Podáváme s poctivou bramborovou kaší.

7 komentářů:

  1. Úplně se mi sbíhají sliny. Nedávno jsem ochutnala líčka na víně a byla též výtečná .

    Neplecha na plechu

    OdpovědětVymazat
  2. panebože já chci taky! slintám na klávesnici

    nemůžu se dočkat své nové kuchyně, to se bude vařit ostošest :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem za inšpiráciu. Lička boli u nás na pláne už dlhšie. Včera som ich robila podľa tohto skvelého receptu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ozkouseno, dekuji za vyborny recept!

    OdpovědětVymazat
  5. Vynikající!!!
    Dekuji za recept.
    Nada R. Tabor

    OdpovědětVymazat
  6. Vynikající!!!
    Rodina se olizovala až za ušima.
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat