úterý 9. února 2016

Francouzské brambory mého dětství

Měli jsme s našima takovou tradici. Na začátku ledna jsme vyráželi na hory do Savojských Alp. Já jsem měla týden volno ze školy a to bylo na tom výletu jedna z nejlepších věcí. Hned po zapečených bramborách Tartiflette, které moje maminka připravovala právě jenom vždycky ve Francii. Originál se liší region od regionu, někde do něj přidávají víno, mně ale vždycky spíš chutnala ta nejjednodušší varianta. Navíc na ty opravdové Tartiflette potřebujete sýr Reblochon, ten ve Francii dostanete v každém supermarketu, tady v Čechách se mi to ještě nepodařilo. Když se mi do rukou dostal Sedlčanský Troubelín, bylo mi jasné, co musím zkusit. Jedno z jídel mého dětství, pořád ho mám stejně ráda.

Ingredience:


800 g dobrých brambor
2 - 3 kusy Sedlčanského Troubelínu
2 červené cibule nakrájené na tenké plátky
200 g anglické slaniny nakrájené na slabé plátky
lžíce másla
sůl, pepř, olivový olej

Postup:


1. Celé brambory si předvaříme ve slupce tak, aby jimi bez problémů projel nůž, ale ne úplně doměkka. brambory zchladíme, aby se dál nevařily a necháme je zchladnout. Poté oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme olej, aby se máslo nepřepalovalo. Cibule si opečeme do zlatova.

2. První vrstvu brambor rozprostřeme na dno zapékací mísy, dobře osolíme a opepříme, navrstvíme na ni cibuli, slaninu a na plátky rozkrájený sýr. Takto pokračujeme dál - nahoře musí být vrstva sýra. 

3. Zapečeme v troubě rozehřáté na 180°C asi 20 minut.



2 komentáře:

  1. Pokud je Reblochon sýr s tmavou plísní na povrchu, měli by ho mít v Kauflandu :) tuším, že stojí něco kolem 50 Kč/100g

    Zdraví Michaela

    OdpovědětVymazat
  2. Reblochon je v ČR uplne v pohodě k sehnání, například Cheesy, bežně na trzích u francouzských stánků (např. Na Kulaťáku bývají hned dva), ve fr. bistrech a u fr. prodejců (treba v pasáži Lucerna, Raclette v Dejvicích....)

    OdpovědětVymazat