středa 19. října 2016

Kynuté koláče

Moje úplná premiéra, kynuté koláče. Mám je spojený přesně s tímhle počasím, skončilo období čerstvýho ovoce a jsme odkázaný na jablka, hrušky, citrusy, povidla, ... Nevím, co mám vlastně radši, jestli to léto plné hojnosti nebo spíš podzim plný teplých barev, padjícího listí a hutných polévek. Oboe má svý kouzlo. Kynutý těsto je tak trochu strašák, ale zcela upřímně není proč se ho tolik bát. Jediné co musíte udělat je dát si práci s hnětením, protože právě to zajistí, že upečený koláč bude krásně měkký. Zkuste ho taky, uvařte si šálek kakaa a zakousněte se. 


Ingredience na 2 větší koláče:


12 g čerstvého droždí
50 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
125 ml vlažného mléka
60 g rozpuštěného másla
1 malé vejce

250 g tvarohu
50 g cukru krupice
šťáva z 1/2 citronu 
1 žloutek
mléko podle potřeby

švestková povidla
perník na strouhání 
rum
1 vejce na potření

Postup:


1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si kvásek. Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka umícháme kašičku a necháme na teplém místě vzejít.

2. Na přípravu kynutého těsta je ideální robot s hnětacím hákem. Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, cukr, přidáme rozpuštěné máslo, mléko, vejce a vzešlý kvásek. Hněteme v robotu asi 5 minut až vznikne krásné hladké a pružné těsto. Pokud nemáme robot, hněteme ručně vařečkou alespoň 10 minut. To je základ pro to, aby koláč byl krásně měkký. Těsto necháme vykynout na teplém místě asi 30 minut.

3. Tvarohovou náplň připravíme tak, že tvaroh, cukr, citronovou šťávu, žloutek metlou umícháme v míse. Pokud je tvaroh příliš hustý, rozředíme ho trochou mléka. Povidla v mističce rozmícháme se lžící rumu a zahustíme strouhaným perníkem tak, aby vznikla hustěší kaše.

3. Těsto rozdělíme na dvě půlky, vytvarujeme z něj pravidelné bochánky, připravíme si dva pečící papíry a na papíry těsto položíme, necháme přikryté ještě 15 minut dokynout. Válečkem vytvarujeme dva koláče o velikosti pizzy, rukou vytvarujeme okraje. Nejdříve na celý koláč navrstvíme tvarohový základ, na který navrstvíme povidla. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

4. Pečeme asi 15 až 20 minut, až okraje budou krásně zlatavé. 

3 komentáře:

  1. Vypadá nádherně, určitě vyzkouším.
    Díky za recept.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Tie teda vyzerajú nádherne. Ako z rozprávky. Andrea

    OdpovědětVymazat