neděle 30. dubna 2017

Skotské vejce

Na podzim jsem podnikli cestu po Skotsku, jejich kuchyně neni nejlehčí na světě, ale je mi nějakým zvláštním způsobem sympatická. Pamatuju si na čerstvé lososy vytažené přímo z moře a taky tahle skotská vejce. Musím říct, že mi vlastně docela přirostly k srdci, volím raději tu pečenou variantu místo smažené a hlavně si dávám pozor na kvalitu vajec. Zvlášť u nich je totiž moc důležitá!

Recept byl vytvořen pro Akademii kvality


Ingredience:


4 vejce
200 g vepřového masa
200 g hovězího masa
1 vejce na obalení
strouhanka na obalení
sůl, pepřpažitka


Postup:


1. Vejce nejdříve předvaříme. Nejlepší je vařit je 5 minut, kdy žloutek i bílek jsou ještě neuvařené, protože se vejce ještě budou dále tepelně upravovat. Vejce necháme zchladnout a poté je velmi opatrně oloupeme.

2. V míse si smícháme mleté maso, sůl, pepř a nasekanou pažitku.

3. Maso rozdělíme na 4 porce, na potravinou fólii naneseme maso, ze kterého vytvarujeme placku. Opatrně do něj zabalíme vejce.

4. Kouli obalíme ve vajíčku, a poté ve strouhance. Na konec jsou dvě možnosti, jak vejce připravit. První je vece smažit ve vysoké vrstvě oleje. Chuťově jsou lepší, ale dost nasáklá olejem. Druhá varianta je péct vejce v troubě na 180 °C zakápnutá olejem do zezlátnutí.


Žádné komentáře:

Okomentovat