Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Mřížkový rybízový koláč s jablky

Mřížkový rybízový koláč s jablky

Víte co? Je léto. Nemám chuť chodit do práce, mám chuť se koupat, jet na chatu, chodit do lesa a péct koláče, večer opékat buřty a ráno dlouho spát, u babičky na zahradě vysbírat všechny maliny a jahody a udělat z nich marmeládu. Jo a taky černý rybíz, ten miluju od malička! Vlastně úplně cokoliv rybízového. Úplně nejlepší je jen tak si natrhnat na zahradě do pusy, mám ráda tu zvláštní trpkou, ale zároveń sladkou chuť. Potom je tu babiččina marmeláda, kterou mixuje půl na půl s malinama, tu si nejradši mažu na podzim na rohlík s máslem a připomínám si léto. A letos je tu i nová sládkova limonáda s příchutí rybízu. Nečekaná kombinace, kterou jsem si oblíbila. Nejlepší je jí hezky vychladit a přibalit do piknikového koše, stejně jako tenhle koláč s jablky a černým rybízem.

Ingredience na 1 koláč

200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
40 g cukru krupice
150 g másla
80 ml studené vody
1 žloutek
2 velká jablka
cukr nebo med podle chuti
plátek másla
2 hrsti černého rybízu
skořice

Postup


1. Oba druhy mouky smícháme na válu, přidáme cukr a na kostičky nakrájené studené máslo a 1 žloutek. Začneme vše rukama zpracovávat a po částech přiléváme studenou vodu. Těsto vypracujeme velmi rychle, než máslo úplně povolí a těsto se začne lepit na ruce. Bochánek těsta zabalíme do potravinové folie a dáme odležet do lednice cca. na hodinu.

2. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme jablka, rybíz opláchneme a obereme kuličky. Jablka nasypeme do nepřilnavé pánve, přihodíme plátek másla, přilijeme 50 ml vody, přidáme skořici a cukr. Vše zahřejeme, přisypeme rybíz a dusíme spolu cca. 10 minut, až jablka trochu změknou a obarví se rybízem, podle potřeby podléváme vodou. Směs odstavíme a necháme vychladnout.

3. Z těsta odkrojíme asi 2/3 a na pomoučněném vále rozválíme tak, abychom dostali kolo větší, než je koláčová forma. Těstem vyložíme formu a nožem odkrojíme těsto, které z formy přečnívá. Na těsto navrstvíme směs, ze zbytku těsta vytvoříme pásky a překryjeme jimi koláč. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 220 C asi 20 minut, potom koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě asi 20 minut. Každá touba je jiná, proto případně přizpůsobte čas pečení.

Linguine s krevetami

Linguine s krevetami

Francouzská bageta

Francouzská bageta