Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Krémová bramboračka

Krémová bramboračka

Nejlepší bramboračku dělá moje babička Marie. Se spoustou hub a bylinek, takovou tu poctivou, ve který stojí lžíce. Tohle je elegantnější verze, hustý krém, co na podzim zahřeje.

Ingredience

1 cibule
3 brambory
1 mrkev
½ celeru
3 stroužky česneku
1 litr zeleninového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
sušená majoránka
sůl, pepř
olivový olej
citronová šťáva
sekaná petrželka
4 plátky anglické slaniny

Postup

1. Kořenovou zeleninu a brambory dobře očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky, 2 stroužky česneku nakrájíme na plátky, cibuli na jemno. Na olivovém oleji opečeme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a brambory, vše opečeme do zlatova, přihodíme plátky česneku a zbylý 1 stroužek prolisujeme. Opečeme ještě pár vteřin, až se česnek rozvoní. Směs dobře osolíme, opepříme, přidáme asi 1 lžičku majoránky a zalijeme vývarem. 

2. Polévku vaříme asi 30 minut, poté rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme smetanou. Vždy je dobré začít s hustějším krémem, který se dá zředit vývarem nebo smetanou. Na závěr polévku dochutíme citronem, podle potřeby dosolíme. 

3. Na talíři dozdobíme petrželkou, opečnou slaninu a nebo třeba chlebovými krutony.

Pečená vejce

Pečená vejce

Všechno nejlepší!

Všechno nejlepší!