Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Vaření mě baví mnohem víc, když potom to jídlo má kdo sníst. Když jsem doma úplně sama, ráda si sice připravím věci, které jsme už třeba dlouho neměla, protože je mám ráda spíš jen já, ale spíš se obvykle trochu odbývám a nevařím vůbec nic. Tahle svatomartinská husa je ale úplně něco jiného. Hostina pro celou rodinu, nedělní oběd, který se protáhne na dlouho. Příští týden už je na ni čas, tak se nechte inspirovat, husu pečte pomalu, pořiďte mladé víno a užijte si ten milý podzimní čas s těmi, které máte nejblíž a třeba se jim chvilkama nevěnujete tak moc, jak byste chtěli. 

Ingredience

1 husa
2 jablka
1 láhev cideru
sůl, kmín


10 starších rohlíků nakrájených na kostičky
250 ml mléka
3 vejce
50 g másla
sůl
posekaná hladkolistá petrželka


750 g brambor
1 vejce
250 g polohrubé mouky
sůl


2 balení červeného kyselého zelí
1 velká cibule
cukr podle chuti
olej
sůl

Postup

1. Husa

Troubu předehřejeme na 130°C. Husu si dobře nasolíme a nakmínujeme (i zevnitř), přendáme do pekáčku prsy dolů. Jablka nakrájíme na čtvrtiny, zbavíme jádřinců a nacpeme dovnitř husy. Pekáček zakryjeme alobalem a dáme pomalu péct. Husu podléváme ciderem, asi po 3 hodinách husu otočíme. Nakonec zvedneme teplotu asi na 150°C a necháme dopéct hodinu odkrytou, aby se udělala křupavá kůrka.   

2. Zelí

Větší cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, cibuli pomalu orestujeme dozlatova. Přidáme sterilované červené zelí, zalijeme ho trochou vody a dusíme asi 20 minut doměkka. Na závěr dochutíme cukrem a solí.

3. Karlovarské knedlíky

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme si žloutky a bílky. V míse smícháme mléko, žloutky a rozpuštěné máslo. Rohlíky zalijeme tekutou směsí, osolíme, přidáme posekanou petrželku a promícháme. Ušleháme sníh z bílků, vmícháme ho k rohlíkům. Utrhneme si kus potravinové fólie, jednu třetinu hmoty přeneseme na fólii a mokrýma rukama vytvarujeme knedlík, zabalíme dobře do potravinové fólie, lepší je knedlík obalit ještě jednou vrstvou. Takto postupujeme i se zbylými knedlíky. Knedlíky vaříme asi 18 minut ve vroucí vodě.

4. Chlupaté knedlíky

Brambory oloupeme, nastrouháme najemno. Vymačkáme pečlive přes utěrku z brambor všechnu tekutinu. Do brambor přidáme mouku, vejce a sůl. Mokrou rukou vytvarujeme menší šišky, opatrně vhodíme do probublávající vody a vaříme. Až knedlíky vyplavou na povrch, počkáme ještě asi 3 minutky, poté je vyndáme.

Švédské vánoční perníčky

Švédské vánoční perníčky

Kynuté koláče

Kynuté koláče