Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Dýňový quiche

Dýňový quiche

Quiche je taková klasika. Vždycky když ale ho doma upeču, přinese spoustu radosti, je to takové univerzální jídlo, které mají všichni rádi a můžete ho připravit v mnoha obměnách podle ročního období. Je to skvělé pohoštění pro návštěvy, ale třeba i na cestování. Tohle je jeho podzimní varianta s dýní a šalotkou. Doplní ho už jenom šálek horkého čaje, padající listí a poslední šimrající slunce. Stejně mám podzim ráda, mnohem radši než horké léto.

Recept jsem připravila v rámci spolupráce s Electrolux v mojí parní troubě, tentokrát ale na horkovzdušný program. 


#chutzazitvic
#pecemevpare

EF2E546B-8A0B-444B-9F7E-E8ADCF26CD8E.JPG
E517E31A-D0B0-4405-8404-9F13D8FEF79A.JPG

Ingredience

150 g šalotky
300 g nakrájené dýně hokkaido
1 kelímek smetany 33 %
100 g ementálu
3 vejce
sůl, pepř
kapka balsamicového octa
olivový olej

150 g hladké mouky (ráda také používám jemně mletou špaldovou)
100 g studeného másla
3 - 4 lžíce studené vody
špetka soli

0592F021-2B77-4FC6-BA9E-31007514102E.JPG
5148B3E8-E5D9-4EE3-BE07-59C67244FC7D.JPG

Postup

1. Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, máslo nakrájené na malé kostičky, sůl a 3 lžíce vody. Vše začneme rukama dobře zpracovávat. Poslední lžíci vody přidáme jen tehdy, pokud by nešlo vytvořit hladké a konzistentní těsto. Kouli těsta zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet asi půl hodiny.

2. V mezičase si připravíme náplň. Na štědré dávce olivového oleje začneme opékat šalotky nakrájené na čtvrtiny spolu s kostičkami dýně. Dobře by taky šlo dýni v troubě předpéct. Dobře osolíme a opepříme. Opékáme asi 15 minut na mírném plameni, aby se zelenina nespálila. Nakonec přilijeme lžíci balsamicového octa, dýně je sama o sobě dost sladká a trochu kyselosti jí prospěje. Dýni s cibulí vyndáme do mísy a necháme dobře vystydnout. Nakonec k opečené a vychladlé dýni přidáme kelímek smetany, 3 vejce a 100 g nastrouhaného ementálu, vše dobře osolíme, opepříme, promícháme a dáme směs stranou.

3. Těsto rozválíme na pomoučněné ploše, rozprostřeme do koláčové formy, zarovnáme okraje, dno pokryjeme pečícím papírem a zatížíme luštěninou nebo drobnými kamínky. Já mám už pár let čočku, kterou pro tyhle účely používám pořád dokola, upečená luštěnina se totiž potom už použít nedá. Korpus si předpečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 15 minut na horkovzdušný program. Poté do těsta nalijeme dýňovou směs a dopečeme pozvolna ještě asi půl hodinky.

B78A3247-DC32-48F7-B237-164ECA7DB2CD.JPG



Krémová česnečka

Krémová česnečka

Podzimní salát s grilovanou dýní

Podzimní salát s grilovanou dýní