Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Krémová česnečka

Krémová česnečka

Z Electroluxu mi dorazil předčasný vánoční dárek, jejich nový mixér Explore 7. Kuchyni mám myslím dobře vybavenou, ale mixér mi tam pořád ještě chyběl, což je z mého dnešního pohledu obrovská chyba. Od té doby, co ho mám, si skoro každé ráno dělám smoothie. Je to skoro bez práce a dodá mi to takovou hezkou energii na dopoledne. Do nádoby nahážu, co mě napadne, přidám tekutinu a dál už se o nic nestarám. Co mě příjemně překvapilo je, že se tekutina nijak nezahřívá, je krásně hladká a jemná. Teď jsem mixér poprvé vyzkoušela i na teplou polévku a musím říct, že mi vyhovuje o moc víc než klasický tyčový mixér. Polévka se umixovala úplně do hladka, navíc se krásně nadýchala, nezašpinila jsem okolí, což se mi s tyčovým mixérem děje pravidelně. Když jsem mixér používala na jedné akci Electroluxu pro novináře, připravovala jsem gazpacho a nádobu jsem nacpala až do maxima, měla jsem trochu strach, jestli ho nějak nezavařím. Dopadlo to ale dobře, poradil si úplně bez problémů. Electroluxu moc děkuju a slibuju, že tohle je přesně ten kousek, který budu používat pravidelně.

BA688A39-5E80-4D30-A7B9-D9EFD9DB8170.JPG
279C9936-3152-491E-BEC7-D49B89B20376.JPG

Ingredience na 2 porce

5 malých brambor
1 cibule
4 stroužky česneku - je možné i víc, podle toho, jak ostrou polévku chcete mít
1/2 mrkve
300 ml vývaru (hovězího, pro vegetariány zeleninového)
100 ml smetany s obsahem tuku 12%
pažitka
sůl, pepř
olivový olej
čerstvé pečivo, pažitka a sýr na dozdobení

E9F59B73-C372-453F-B653-A96F89022400.JPG

Postup

1. Oloupeme si brambory a nakrájíme je na malé kousky, česnek také oloupeme a překrájíme na půlky, mrkev očistíme a nakrájíme na menší kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, opečeme si cibulku, přidáme mrkev a brambory, vše hezky orestujeme a přihodíme na závěr i česnek, který necháme lehce změknout. Vše osolíme, opepříme a zalijeme vývarem tak, aby byla zelenina tak akorát ponořená a vaříme pozvolna asi 20 minut.

2. Na závěr polévku přelijeme do mixéru a přidáme čerstvou pažitku. Na mixéru si zvolím funkci polévek a nechám pár minut mixovat, udělá se krásně jemná a krémová konzistence. Na závěr ji ještě zjemníme smetanou, pokud by byla moc hustá, přilijeme ještě trochu vody nebo vývaru a znovu promixujeme.

3. Na talíři polévku dozdobíme krutónky z pečiva, čerstvou pažitkou a podle mě k česnečce patří i sýr.

3199235E-E5E4-4DEC-B2C9-8B7B93536731.JPG
8A35683F-FE11-4506-9667-F34583D30CA8.JPG
Schwarzwaldský dort bez laktózy

Schwarzwaldský dort bez laktózy

Dýňový quiche

Dýňový quiche