Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Schwarzwaldský dort bez laktózy

Schwarzwaldský dort bez laktózy

Můj táta Milan před pár lety začal mít laktózovou intoleranci. Tenhle dort byl k jeho narozeninám. Byl to můj první pokus a myslím, že se moc povedl. Sice má dort trochu jinou chuť než klasický Schwarzwald, ale krém je lehký a hezky jde dohromady k višním. Pokud máte tedy ve svém okolí někoho, kdo nemůže mléko, myslím, že ho tímhle receptem potěšíte.

3F83FA83-90D5-43C9-90E6-850F5013450D.JPG

Ingredience na dort o průměru 18 cm

Na těsto

4 vejce
120 g třtinového cukru
100 g hladké mouky
30 g kakaa
4 lžíce oleje
špetka soli

Na krém

1 velká plechovka kokosového mléka
1 vanilkový pudink
450 ml mléka bez laktózy
cukr podle potřeby

Na višně

400 g višní (použila jsem mražené)
lžička kukuřičného škrobu
cukr a voda podle chuti

7B8110A3-AD2F-4690-A688-36CDDCECDD50.JPG

Postup

1. Začneme přípravou korpusu. Formu si vyložíme pečícím papírem a boky potřeme olejem. Troubu předehřejeme na 160℃. Připravíme si dvě mísy. Do jedné si oddělíme žloutky a do druhé bílky. Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli. Postupně přidáváme výkon a vyšleháme bílky, až se vytvoří hezké špičky. Do hotového sněhu postupně přisypáváme cukr a postupně ho všechen zašleháme. Snížíme výkon šlehače na minimum a postupně zašleháme na střídačku i žloutky a olej, vždycky po jednom. Teprve až bude jedna várka dobře zašlehaná, přidáme další žloutek a olej. Na závěr stěrkou zapracujeme ještě mouku a kakako, které jsme si předem prosili přes síto. Také hezky po částech a velmi jemně, aby těsto nespadlo. Nadýchané těsto nandáme do formy a pečeme asi 40 minut, zpočátku troubu neotvíráme, aby těsto nespadlo. Propečenost otestujeme špejlí. Korpus vyndáme z trouby a necháme na mřížce úplně vychladnout.

2. Připravíme si višně. Do kastrůlku nasypeme višně, které podle potřeby osladíme. Moje byly hodně sladké, tak jsem přidala jen menší lžíci třtinového cukru. Višně povaříme asi 10 minut, až pustí šťávu, v trošce vody rozmícháme lžičku kukuřičného škrobu úplně do hladka a vlijeme k višním, dobře promícháme. Až směs zhoustne, odstavíme ji a necháme vychladnout.

3. Připravíme si krém. Nejdříve si uvaříme hustější puding ze 450 ml mléka a 1 vanilkového pudingu. Osladíme podle chuti cca 1 lžící třtinového cukru. Hotový puding necháme vychladnout. Vyšleháme si šlehačku z kokosového mléka. Plechovku si dáme přes noc do lednice dobře vychladit. Oddělíme od sebe smetanu a kokosovou vodu, vyšleháme jen smetanu (já jsem jí zředila asi 2 lžícemi vody, protože byla opravdu dost hustá). Do vyšlehané smětany postupně zašleháme i puding, dáme do lednice vychladit asi na 2 hodiny.

4. Nakonec dort sestavíme. Korpus zvrchu seřízneme a celkem ho dvakrát rozkrojíme, vzniknou tak 3 díly. Dva spodní díly nejdříve stejnoměrně potřeme višněmi a navrstvíme na ně také krém. Vše sestavíme a nakonec dort dozdobíme podle svých preferencí, já jsem zvolila takový podzimní les :) Nakonec necháme ještě v lednici pár hodin ztuhnout.

Linecké skoro bez cukru

Linecké skoro bez cukru

Krémová česnečka

Krémová česnečka