Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Štěpánská hovězí pečeně

Štěpánská hovězí pečeně

V zimě mám takovou přirozenou potřebu jíst víc masa. A když už po něm sáhnu, snažím se vybírat kvalitní, s prověřeným původem. Tahle štěpánská hovězí je tak trochu netradiční, knedlíky jsem vyměnila za kaši a omáčku jsem trochu vylepšila. Krásný kus hovězího krku přímo z farmy jsem naplnila vajíčky, udusila v parní troubě a na talíři se maso krásně rozpadalo. Třeba se vám bude tenhle recept hodit na vaši vánoční tabuli, k Vánocům totiž určitě patří a přesto je to jedno z těch jídel, které si ráda o svátcích dám a nemám problém, že se po něm půl dne nehnu.

F8AEBE6E-816D-4565-9574-20324A352E7A.JPG

Ingredience na 4 porce

1 kilo dobrého hovězího (klasicky se dělá ze zadního, já tentokrát použila krásný kousek předního - krku a vyvedlo se skvěle)
3 uvařená vajíčka - trochu nedovařená, budou se dlouho péct
1 menší mrkev na kostičky
1 menší petržel na kostičky
1 cibule najemno
2 lžíce rajčatového protlaku
1 deci dobrého červeného vína
plátek másla
1 lžička třtinového cukru
koření - 1 svitek celé skořice, svazek čerstvého tymiánu, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce, 1 bobkový list, 1 hvězdička badyánu, sůl, pepř
1 lžíce hladké mouky
1 mrkev na dozdobení

750 g brambor
250 g dýně
máslo, mléko, sůl, pepř

D4DB2DCB-7769-47AE-A3F8-BFDBF9E73161.JPG

Postup

1.Nejdříve si připravíme maso. Omyjeme ho, osušíme a ve středu nařízneme kapsu, kapsu osolíme, opepříme a naplníme vejci - mně se tam vešly 3 kusy. Svážeme provázkem, osolíme, opepříme a ze všech stran posypeme moukou. Na oleji si opečeme cibuli, mrkev a petržel - tak aby vše bylo krásně zlatavé. Zeleninu si vyndáme stranou a opečeme ze všech stran i maso. Také ho vyndáme, vrátíme zeleninu, přidáme rajský protlak a lžičku cukru, zamícháme, vrátíme maso a přilijeme cervené víno. Necháme chvilku povařit, přidáme všechno koření a zalijeme vodou tak, aby maso bylo skoro celé potopené.

2. Přendáme odkryté do trouby, pečeme v páře 2,5 hodiny - střední vlhkost 120°C, maso čas od času otočíme a v případě potřeby podlijeme. Na poslední půl hodinku ještě jednou dobře podlijeme, zakryjeme, zvýšíme teplotu a už bez páry dopečeme na 180°C. Vyndáme maso z omáčky, sundáme provázek a omáčku zahustíme tak, že část zeleniny v ní rozmixujeme tyčovým mixérem, na závěr přihodíme plátek másla, případně ještě dosolíme a maso nakrájíme na plátky.

3. A teď už zbývá jen kaše. Brambory si uvaříme spolu s dýní, nejdříve je rozšťoucháme jen se solí a s máslem a na konec přidáme i ohřáté mléko. Přiznám se, že máslo i mléko přidávám vždycky od oka, samozřejmě čím víc másla, tím vám bude chutnat víc, ale všeho s mírou :) Na závěr si opečeme ještě jednu na plátky nakrájenou mrkev a na talíři s ní jídlo dozdobíme.

CE017DA4-D710-41B9-A4C7-485ADB4E0374.JPG
FBF36370-40CF-4641-B7CB-4E4600DD3A59.JPG


Losos se salátem z manga a rýžových nudlí

Losos se salátem z manga a rýžových nudlí

Vosí hnízda

Vosí hnízda