Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Losos se salátem z manga a rýžových nudlí

Losos se salátem z manga a rýžových nudlí

Byly doby, kdy jsem nejedla žádné ryby a mořské plody. Dnes si oboje docela užívám, zvlášť u moře, ale snažím se je do jídelníčku zařazovat i tady doma. Tahle verze lososa s lehkým asijským salátem je moje oblíbená. Salát mi připománá Thajsko, mango mu dodá skvělou chuť a zálivka zase správný říz. Věřím, že tenhle lehčí recept se vám do nového roku bude hodit.

BB818AB3-DF32-43A3-98A4-91DE6C78033D.JPG

Ingredience na 2 porce

1/3 balení tenkých rýžových nudlí
1 menší mrkev
1/2 zralého manga
1/3 salátové okurky
1 jarní cibulka
50 g nesolených arašídů

2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce thajské sweet chilli omáčky
1 lžička sojové omáčky
limetková šťáva
1 lžíce třtinového cukru
teplá voda
chilli vločky
volitelně - čerstvý koriandr a čerstvé chilli papričky

2 porce kvalitního lososa
1 stroužek česneku
1 cm strouhaného zázvoru
1 lžíce medu
1 lžíce sojové omáčky
kokosový olej na opékání

6ADC6638-6974-46B7-835A-F8D098496D08.JPG

Postup

1. Nejdříve si naložíme lososa. Připravíme si marinádu z medu, sojové omáčky, nasekaného zázvoru a česneku. Filety potřeme ze všech stran a necháme v lednici alespoň hodinu odstát.

2. Pokračujeme salátem - uvaříme nudle podle návodu na obalu. Propláchneme je studenou vodou, vodu slijeme a rukou dobře vymačkáme. Překrájíme je nožem, aby se dobře jedly. Mango, mrkev a okurku nakrájíme na delší nudličky. Smícháme nudle a zeleninu, přidáme nasekanou jarní cibulku, vše dáme dobře vychladit.

3. Lososa vyndáme z marinády, trochu osušíme a opečeme na kokosovém oleji krátce a zprudka ze všech stran. Lososa doděláme v páře, přelijeme a potřeme ho zbylou marinádou. Používám program vaření ve střední vlhkosti při teplotě 150°C. Podle velikosti porcí bude stačit v páře upravovat asi 10 minut, losos zůstane uvnitř krásně šťavnatý a na povrchu bude dobře opečený.

4. Nakonec už si připravíme jen zálivku na salát. Smícháme horkou vodu, rybí, chilli a sojovou omáčku, dochutíme cukrem, trochou chilli vloček a limetovou šťávou. Salát zalijeme zálivkou až těsně před servírováním, na talíř navrstvíme salát a přes něj položíme lososa, kterého přelijeme ještě marinádou z pánve. Posypeme arašídami a jarní cibulkou. Můžeme na závěr dozdobit koriandrem a chilli papričkami.

3ACFDB7D-6D93-4848-9892-7AC82FD90468.JPG
Wafle z ovesných vloček

Wafle z ovesných vloček

Štěpánská hovězí pečeně

Štěpánská hovězí pečeně