Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Jemná tomatová polévka

Jemná tomatová polévka

Já vlastně celý svůj život chodím s jedním klukem. Občas mám pocit, že ho znám lépe než sebe, a potom mě něčím překvapí a vyvede z omylu a je to tak vlastně správně. Čím jsem si ale jistá jsou jeho nejoblíbenější jídla. A tomatová polévka jasně patří do top ten. Tahle je jemná, s kořenovou zeleninou a smetanou.

813C2242-0B93-4FC7-9FDA-194A9CD9FD86.JPG

Ingredience na 4 porce

2 plechovky sekaných krájených rajčat
1 velká mrkev
1 petržel
1/2 cibule
2 stroužky česneku
500 ml zeleninového vývaru
1 vrchovatá lžíce třtinového cukru
3 lžíce smetany ke šlehání, dá se ale krásně použít i smetana sojová nebo kokosová
sůl, pepř, olivový olej
sušené oregano a rozmarýn

089BE8C4-ECEF-4E16-A58D-87DDBA1A782D.JPG

Postup

1.Cibuli si nakrájíme na jemno, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na olivovém oleji opečeme cibuli, jeden stroužek česneku a přidáme kořenovou zeleninou a společně zarestujeme. Přilijeme rajčata a zeleninový vývar, dobře osolíme, opepříme, přidáme cukr, oregáno a rozmarýn. Necháme provařit asi 20 minut.

2. Polévku rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem, přidáme na zjemnění smetanu ke šlehání a případně ještě doladíme solí, pepřem, cukrem a smetanou. Pokud by polévka byla moc hustá, ještě trochu ji rozředíme vývarem.

12BA2ED2-EFA7-427E-988B-1887367C7CDF.JPG

Můj tip

Když máme doma přebytek rajčat, hlavně v létě, připravuji polévku z čerstvých rajčat. Z větších oloupu slupku, u malých cherry ji nechávám a více provařím a dobře promixuji.

Wafle z ovesných vloček

Wafle z ovesných vloček