Jsem Tereza, milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí.

Víc o mně

Kynuté lívance s borůvkami

Kynuté lívance s borůvkami

Nejklasičtějí recept na kynuté lívance. Zaručeně rozzáří upršené odpoledne, stačí už si k nim jenom uvařit kakao a namazat na ně, co máte rádi. Já je miluju buď jen s máslem a medem, nebo s domácí marmeládou. Marek si je zase nejradši ještě teplé obaluje jen ve skořicovém cukru. U babičky se zase jí s tvarohem. Je to na vás.

38C8E2F7-A81E-4C57-8D15-9B2998B9B7AC.JPG

Ingredience

350 ml mléka (já použila ovesné a skoro nebylo nic poznat)
1 vejce
200 g hladké mouky
20 g třtinového cukru
10 g droždí
špetka soli

k podávání čerstvé borůvky, med a kousek másla

E184C896-7403-43FC-8F68-AB6BDA967F01.JPG

Postup

1.Nejdřív si připravíme kvásek. Do trochy vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci mouky, 1 lžíci cukru a droždí. Uděláme hustší kašičku a necháme na teplém místě stát asi 10 minut.

2. V druhé míse spolu metličkou zamícháme mléko, zbylou mouku, cukr, 1 vajíčko a špetku soli. Poté přilijeme vzešlý kvásek. Necháme na teplém místě pod utěrkou kynout asi půl hodiny.

3. Lívance pečene pozvolna buď na oleji, nebo ještě lépe na přepuštěném másle. Do lívanečnéku můžeme nejdříve naskládat pár borůvek, a ty potom zalít těstem. Pečeme do zlatova z obou stran.

5FE6E565-6405-49CE-8D12-EBDC9491558D.JPG
Domácí ořechová granola

Domácí ořechová granola